Vill du ta med barn på din elcykel?

Många föräldrar skjutsar runt sina små barn i bilen. Men du vill inte sjunka ner i ständigt bilberoende. Det får räcka med en bil i familjen, och istället ska ni föräldrar elcykla tycker vi. 

De första småbarnsåren fungerar det med en särskild barnsits bakpå cykeln. Åtminstone så länge ni har ett barn. Men med flera barn, så är nog cykelkärra en bättre lösning. Eller varför inte en lastcykel, som börjar bli populära?

Att skjutsa barn, och dessutom annan last, ställer lite högre krav på cykeln. Vi rekommenderar att du hoppar över elcyklar med navmotor. Eftersom denna elcykel kan betraktas som ett alternativ till en andrabil, så borde det finns en hyfsad budget till en bra och säker elcykel för ditt barns säkerhet är viktigt. Vi tror cykeln ska ha mittmotor som har högre vridmoment och då räcker det med från 40 Nm och uppåt. Att dra en cykelkärra lär knappast bli någon utmaning.

Om cykeln ska ha barnsits är det att föredra med batteriet på diagonalröret då det bidrar till lägre tyngdpunkt och till att barnstolen kommer rätt högt. Många väljer dock ändå att ha batteriet på pakethållaren av ekonomiska skäl vilket fungerar alldeles utmärkt också.

Att tänka på. En svag punkt med barn på cykeln kan vara det sidomonterade parkeringsstöd som ofta är standard. Klar vält-risk när man ställer ifrån sig cykeln med barn i barnsitsen. 

SAMMANFATTNING: Satsa på en välbyggd premiumcykel med mittmotor och skivbromsar för att skjutsa barnen säkert eller en lastcykel.