Vill ni ge era anställda en förmånscykel / personalcyklar utan kostnad?

Den anställde får upp till 20-30% rabatt istället för att köpa den privat. Bra för miljö, friskare personal och framförallt nöjd personal som känner att företaget satsar på de anställda är våra erfarenheter. Vi erbjuder vanliga cyklar, lådcyklar och elcyklar!

Vad är en personal / förmånscykel?

En förmånscykel är när ett företag köper eller leasar en cykel som en anställd kan använda i tjänsten och/eller bara privat. Förmånen ska beskattas av den anställde och företaget ska betala arbetsgivaravgifter på förmånen. Skatteverket har då räknat ut en summa (förmånsvärde) som består av cykelpriset, kapitalkostnad och servicekostnad. Summan läggs på personalens lön genom bruttolöneavdrag. Företaget får en sänkt arbetsgivaravgift eftersom bruttolönen sänks med förmånsvärdet. Däremot behöver företaget betala arbetsgivaravgift på förmånen = kostnadsneutralt för företaget. Att erbjuda personalcyklar bidrar till bättre hälsa!

Batavus elcyklar är kända för sin kvalité och har Sveriges mest sålda elcykel.

Vad kostar det mig som anställd att köpa personalcykel?

Räkneexempel på en elcykel med betalning i 3 år genom bruttolöneavdrag:

  Förklaring Belopp
  Cykelns pris (ordinarie pris i detaljhandel) 15 995 kr
  Cykelns pris (som förmånscykel efter utköp) 12 976 kr
  Bruttolöneavdrag per månad (Den summa den anställde inte får ut i bruttolön) 377 kr
  Förmånsvärde per månad (Den summa som ligger till grund för förmånsskatt) 193 kr
    
  Cykelns pris per månad vid privatköp 444 kr
  Nettokostnad för cykeln per månad med 33% skatt (29% billigare) 316 kr
  Nettokostnad för cykeln per månad med 55% skatt (38% billigare) 275 kr

Efter 3 år kan du få köpa ut cykeln till marknadsvärdet (mycket förmånligt) eller lämna tillbaka cykeln och teckna en ny cykel i ytterliggare 3 år.

Vad kostar det mig som arbetsgivare?

Att erbjuda förmånscyklar till sina anställda kostar inget alls för företaget. Det är till och med så att företaget betalar mindre sociala avgifter. Företaget slipper betala sociala avgifter på den del av lönen som den anställde avstår (bruttolöneavdraget). Däremot behöver företaget betala sociala avgifter på den anställdes förmånsvärde. Den summan blir alltid mindre än den summan de fått betala på bruttolöneavdraget.

Vi sköter 95% av administrationen

Personalen beställer cykeln själv via vår webbportal eller när vi besöker ert företag på visningsdagen som vi kommit överens om. Då tar vi med de populäraste modellerna och visar upp under en hel dag där de anställda enkelt kan komma och prova under lunch eller när det passar. När cykeln väl är beställd ger vi er uppgifter på vilka bruttolöneavdrag ni ska göra för berörda anställda samt de förmånsvärden som ska beskattas. Sen får ni en faktura varje månad från vår finansiär som överensstämmer med bruttolöneavdragen. All administration gällande service, uppsägningar m.m. sköts direkt via vår livechat på webbportalen, via telefon eller epost.

Vanliga frågor:

Vilka typer av cyklar har ni?
Vi har vanliga cyklar, racercyklar, mountainbikes, hybrid, lådelcyklar och över 100 modeller av elcyklar från kända varumärken.

Vad kostar det att köpa loss cykeln efter avtalstiden?
Enligt Skatteverkets regelverk ska utköp göras till gällande marknadsvärde vid den aktuella tidpunkten för utköpet. Vi får därför inte förutbestämma ett utköpspris men däremot så har vi kostnader för att ta tillbaka elcykeln, utföra service och fixa iordning den och sen administration för att sälja cykeln och därav brukar det bli mycket förmånligt att istället köpa ut cykeln.

Blir det mycket administration för oss som arbetsgivare?
Vi vet att man som arbetsgivare inte vill belasta sin organisation mer än nödvändigt med administration och svaret är enkelt. I vårt erbjudande sköter vi det mesta – leverans, service och support samt försäkringsärenden – helt kostnadsfritt. Man får tillgång till förmånsportalen där ni som företag får en specifik inloggning för era anställda där de kan välja vilka elcyklar eller cyklar man ska köpa. Vi sköter hela beställningen och leveransen.

Måste man köpa loss sin cykel?
Nej, efter hyrestiden går det bra att lämna tillbaka cykeln. Man kan även byta mot en ny.

Hur beställer den anställde sin förmånscykel?
Vi har en webbportal där vi skapar ett konto för er som arbetsgivare och den anställde kan sen logga in för att göra beställningar. Där ser man priset per månad istället för totalpriset så man ser löneeffekten direkt. Där har vi även lagt upp er förmånspolicy, försäkring m.m så ni får allt samlat på ett ställe.

Vem tecknar man avtalet med?
Avtalet tecknas mellan Arbetsgivaren och Arbetstagaren. Där kan man specificera vilka förutsättningar som gäller om tex den anställde skulle sluta på egen begäran osv. Avtalet är ett så kallat ”Underuthyrningsavtal” mellan er.

Vad händer om anställningen upphör under avtalet?
Detta kan man specificera i den förmånspolicy som ni skriver med era anställda och vi har en färdig mall för att underlätta för er. Om en anställd slutar så kan arbetsgivaren reglera återstående bruttolöneavdrag på slutlönen och den anställde kan använda cykeln under hela avtalet. Alternativt kan man köpa loss cykeln till vid den tiden gällande marknadsvärde.

Ingår service?
Vi har möjligheten att erbjuda service i hela Sverige tack vare vårt servicepartner-nätverk. Vi har kunniga cykelverkstäder för att ni ska kunna känna er trygga oavsett vart i Sverige ni befinner er. Det beror på ditt avtal. Vi kan även erbjuda På plats-service via vår mobila serviceverksamhet i vissa städer och ni kan då även passa på att ge andra anställda att också få ge service på sina cyklar för att främja cykelkulturen inom företaget. 

Visste du att?

 • 70 % av de som valt cykelförmån arbetspendlar aktivt
 • 80 % hade inte tänkt att välja en cykel innan frågan kom
 • 40 % känner att förmånen förändrat deras resande

Läs mer om när Jönköpings kommun gav sina anställda en chans till en cykelförmån.

Varför erbjuda förmånscykel?

 • Ingen kostnad för arbetsgivaren att erbjuda förmånscykel via bruttolöneavdraget
 • 20-30% rabatt för den anställde jämfört med ett privatköp
 • Attraktiv arbetsgivare
 • Ett halvt ton mindre koldioxidutsläpp jämfört med att åka bil (Enligt ”Journal of Cleaner Production” den 10 January 2017)
 • Färre sjukskrivningar
 • Slipp komma fram svettig
 • Träning på hemvägen, koppla bort elen.

Varför använda GreenBenefits?

 • Sveriges största förmånssortiment.
 • Servicepartner i varje stad i hela Sverige. I vissa städer har vi även På plats service.
 • Bra priser.
 • Belastar inte er likviditet. Vi använder extern finansieringspartner.

Hur går beställningen av personalcyklar praktiskt till?

Den anställde loggar in på vår webbportal där man väljer en cykel som passar. Där står priserna per månad så man ser vad den faktiska effekten blir. Ska företagets hela kostnad för personalcykel bäras av den anställde via t.ex. bruttolöneavdrag är det ofta upp till den anställde att själv bestämma hur mycket cykeln får lov att kosta. När cykeln är vald så sköts den ekonomiska biten mellan arbetsgivare och GreenBenefits och många väljer uthyrning för att inte belasta likviditeten. När beställningen är klar så monterar och funktionstestar vi cykeln och levererar den. Har du valt till tillbehör monterar vi även denna om den inte är skrymmande som tex en barnstol, då kommer det i ett separat paket.

Stålhästens elcykel - Prima

Några fördelar med elcykel:

 • Endast 25 öre per mil i drivmedelskostnad. Räknar man med inköp, värdeminskning och underhåll blir det ca 4 kr/mil. En bil har i genomsnitt ca 65 kr/mil.
 • Spar tid. Oftast går det snabbare att ta sig fram med en elcykel jämfört med en bil i stora städer. Behöver inte leta efter parkering och inga bilköer.
 • Miljövänligt. Elcykeln bidrar till kraftigt reducerade utsläpp. 
 • Man slipper bli varm och svettig. Använd elassistansen i backarna så får medarbetarna…
 • Motion. 2-3 h lågintensiv träning varje vecka ger 6 års extra livslängd enligt studier.
 • Åk långa sträckor. Man tar sig oftast minst 4-5 mil på en laddning och ända upp till 10 mil beroende på vilket batteri och modell man väljer.
 • Punktlig. Slipp köer eller förseningar i kommunaltrafiken. Man vet när man är framme.
 • Fantastiskt roligt! Provcykla och du kommer bli förvånad över hur roligt det är.
 • Dörr till dörr. Jämfört med kommunaltrafiken slipper du gå från stationerna och spar tid.
 • Friskare personal och färre sjukskrivningar.

KONTAKTA OSS

Låt oss komma på ett möte och presentera vidare om personalcyklar eller fyll i era kontaktuppgifter så får ni ett mer ingående räkneexempel.

TELEFON

010 – 17 80 210
Telefontid: 10-12

MAIL

kundservice@greenbenefits.se
Vi svarar oftast inom 1-2 h under kontorstider.

KONTAKTFORMULÄR

[ninja_forms_display_form id=”4″]