Olika behov och olika cykeltyper…
Cykel som cykel? Förr i tiden kanske, men de senaste trettio åren har cykelutbudet blivit allt bredare och mer splittrat skulle vi nog säga. Sedan etableringen av mountainbike i nittiotalets början har cyklingen blivit allt mer specialiserad och anpassad efter funktionalitet. Mountainbikens funktioner har sedan i sin tur inspirerat nya sorters cyklar som använder MTB:ns egenskaper men anpassat dem till miljöer som inte nödvändigtvis är lika präglade av tuff terräng. Vad ska man då tänka på när det gäller några av de stora cykelgrupperna? Citybike En vanlig klassisk cykel som i regel används för kortare sträckor. Brukar ha mellan tre till sju växlar. Ett komplement för att komma snabbare till jobb, skola och tunnelbana.
Standard/City
En vanlig klassisk cykel som i regel används för kortare sträckor. Brukar ha mellan tre till sju växlar med växlarna i navet. Ett komplement för att komma snabbare till jobb, skola och tunnelbana. Behöver ingen närmare presentation.
MTB/Mountainbike
MTB-cyklar används idag av många till träning i svår terräng och har utvecklats i en rad olika riktningar som till exempel cross-country. För att få så bra kontroll som möjligt bör man inte välja en för stor cykel. För att man ska kunna manövrera en MTB i branta backar, på skogsstigar och sliriga grusvägar måste cykeln kunna kontrolleras enkelt.
Mountainbiken hade tidigare oftast 26-tums-hjul, vilket gjorde dem lätthanterliga i svår terräng. Med tiden har både en större variant på 29 tum och ett mellanting på 27,5 vuxit sig allt mer populära. Just när det gäller MBT är hjulstorleken särskilt viktigt, då den styr hur snabbt man får fart på cykeln. Ett mindre hjul har bättre kontroll och är lättare att få i rullning, men när man väl kommit upp i fart krävs det mer kraft för att bibehålla den än med 29 tum. Det större hjulet har ett bättre grepp och högre stabilitet. Då det har större markkontakt så känns hinder som trädrötter och stenar mindre. För många är 27,5 tum den perfekta mellanvägen.
Elcykel
En klassisk cykel med en elektrisk hjälpmotor. Perfekt för dig som vill ta dig fram enkelt och snabbt. Marknaden erbjuder flera olika system och de största är Shimano, Yamaha och Bosch för att nämna några. Elcykel klassas som cykel av transportstyrelsen och faller under samma regler. Du slipper bli svettig och på de flesta kan du få hjälp av motorn när du leder din cykel. Motorn är placerad antingen på framhjulet, centralt i vevpartiet eller vid bakhjulet. Batteriet är integrerat i pakethållaren eller på ramens underrör.
Hybrid
Som namnet antyder en blandning av influenser från alla andra cykelgenrer och hybrider är ofta ett slags mix av MTB och ”vanliga” cyklar för stadscykling, vilket också gör den svår att ringa in – hybrid som begrepp är så brett och rymmer så mycket att det ibland är svårt att kategorisera dem. De har ofta smalare och inte lika grova däck som MTB, men fortfarande bra grepp även på, säg, en grusväg, vilket gör dem till utmärkta pendlarcyklar. De har oftast en liten aggressivare körstil som är framåtlutad så man får mer kraftöverföring.
Hybridcyklar har ofta utanpåliggande växlar, det vill säga att kedjan styrs till olika drev på utsidan av navet och framdrevet, vilket passar perfekt för vardagscykling och enklare terrängcykling. Samtidigt ska man vara beredd på att denna växellösning innebär större omskötsel. Rengöring och oljning av kedjan bör ske regelbundet, och det gör man själv enkelt, men kontroll av bromsar och växlar bör göras av en expert ungefär en gång om året. I alla fall om man är nybörjare. När det gäller hjulstorlek har en hybrid oftast 28 tum.
Racer
När det gäller racers, eller landsvägscyklar som de också kallas är vikten viktigare än för andra cykeltyper. Eftersom de främst är tänkta för längre sträckor vill man ha så lite som möjligt att trampa med sig. Även cykelns geometri blir grundläggande i den här kategorin, eftersom man sitter framåtlutad mycket mer och under längre stunder än på till exempel en mountainbike.
Det kan vara värt att testa en instegsmodell för nybörjare för att hitta rätt nivå och därifrån bygga på eller köpa en mer avancerad modell. Tänk också på hur du kommer sitta. Ju mer avancerad din cykling blir – och ju längre sträckor du kör – desto mer framåtlutad kommer du vara under din färd. Racercyklarna har med åren också utvecklats och har i utformning mer tagit hänsyn till vardagscyklisten, då de tidigare nästan uteslutande byggde på tävlingscyklarnas utformning. Till den här kategorin räknas också så kallade ”fixies” som var ett väldigt vanligt inslag i framför allt svenska storstäder för några år sedan.