Motorn
Alla elcyklar har en elmotor som slås på och av när du trampar. Motorn slutar hjälpa till vid 25 km/h enligt lag. Elcykelmotorerna varierar i spänning och effekt och i kvalitet och pris men det är 250W som är lagligt och alla våra elcyklar har 250W. Batteriet och motorn har alltid samma spänning. Vissa motorer har en högre effekt än 250 W vid start, men sjunker till 250 W efter några sekunder. Det ger bättre acceleration och du kommer snabbare igång. Motorn är beroende av en kraftkälla för att kunna ge acceleration och precis som en bils förbränningsmotor krävs bränsle. Batteriet är motorns kraftkälla och elen är “bränslet”. Vridmomentet (hur stark motorn är) varierar. De vanliga standardmodellerna i city har mindre vridmoment. Hybriderna är lite starkare och starkast är mountainbikes.
Motorns placering
Elcyklar med framhjulsmonterad motor har framhjulsdrift vilket är en billigare lösning men lika funktionell som övriga. Ska du cykla på vintern kan det vara värt att tänka på att man får cykla lite försiktigare bara. Motorn sitter i framhjulets nav vilket betyder att man i själva verket får tvåhjulsdrift eftersom man själv bidrar med kraft till bakhjulet. Det är t.ex. lite trögare att köra i väldigt branta backar men kan man ha överseende med det så är det värt om man inte vill lägga mer pengar för en dyrare mittmonterad motor. Framhjulsmonterad motor har ofta ett lite lägre vridmoment än de två andra typerna och lämpar sig därför bäst i stadsmiljöer och plan terräng.

En mittmonterad motor driver direkt på kedjan och lägger tyngden på bakhjulet. Kraften koncentreras till vevpartiet vilket ger en effektiv och konstant kraftöverföring och kraften överförs till bakhjulet via kedjan. Vid mittmonterade motorer måste man växla ordentligt för att utnyttja kraften maximalt men det lär man sig ganska snabbt. Mittmonterade motorer upplevs ofta som väldigt kraftfulla.

En bakhjulsmonterad motor ger också bakhjulsdrift och hög komfort. Bakhjulsdrift upplevs som något bättre i uppförsbackar och en mer förutsägbar cykelkänsla eftersom alla traditionella cyklar är bakhjulsdrivna. Vikt och placering är samma som för en framhjulsmonterad motor men motorn sitter istället i navet på bakhjulet.

Batteriet
Dagens elcyklar bygger på Litium-Ion-teknologin vilket gör de enkla att ladda och använda. Våra batterier klarar mellan 600-1000 st laddningscykler och har en laddningstid på två till sex timmar. Med en laddningscykel menas en laddning från ett helt tomt batteri till ett fullt. Två fulladdningar av ett halvfullt batteri motsvarar en st laddningscykel. Följ alltid laddningsanvisningarna som medföljer elcykeln för så långvarig nytta som möjligt av batterierna. Du bör undvika att tömma batteriet helt eftersom det kan skada batteriet så håll koll på cykelns batteriindikator och läs manualen då vissa leverantörer inte tillåter att det blir helt tomt och man förlorar då garantin. Vid långtidsförvaring bör de varken vara fulladdade eller urladdade, gärna runt 50–70 % laddade. Ett 100% laddat batteri bildar nämligen små skadliga partiklar om man inte börjar använda batteriet inom några dagar. Därför brukar man rekommendera att det ska vara mellan 50-70% laddade då det inte bildas så mycket av dessa skadliga partiklarna.

Vissa elcyklar har batteriet integrerat i ramen vilket innebär att man får en lite lägre tyngdpunkt och kan vara fördelaktigt om du har barnsits på cykeln men många av våra kunder upplever detta olika och vi brukar säga att det är en smakfråga vad man gillar och vad man vill lägga pengarna på då de flesta modeller har batteriet i pakethållaren. Man kan byta batteriet efter några år om så önskas om man cyklar mycket. Vill du cykla längre kan du givetvis ta med dig ett extrabatteri om det inte finns möjlighet att ladda under dagen. Ett elcykelbatteri väger ofta mellan två och fyra kilo.
Backar, däcktryck, start/stopp, användarvikt, cykelvikt, underlag, luftmotstånd, packning och egen insats är exempel på saker som påverkar din räckvidd där din egna insats med benen är den största faktorn. Låga utomhustemperaturer minskar batterikapaciteten som på alla litiumbatterier. En enkel tumregel är att vid 0 grader får batteriet en effektreduktion på 10-20 %. Efter varje minusgrad efter 0 oC så tappar man ca 1% effekt per minusgrad. När det är kallt minskar också trycket i däcken vilket ger ett högre rullmotstånd men det kan kompenseras genom att fylla på lite mer luft i däcken.
Räckvidd
Batteriets kapacitet mäts i Watt (effekt), Volt (spänning) och Ampere (ström). Ampere visar hur mycket ström batteriet kan leverera, Volt visar hur snabbt strömmen kan levereras och Watt visar hur lång tid strömmen kan levereras.
Om man väger ca. 75 kg och cyklar på en normal väg och temperaturen ligger runt 15-20 °C kan man få en uppskattning från listan nedan:
- 25-50 km för ett batteri med 8 Ah 36V = 288 Wh
- 30-60 km för ett batteri med 9 Ah 36V = 324 Wh
- 35-70 km för ett batteri med 10 Ah 36V = 360 Wh
- 40-80 km för ett batteri med 11 Ah 36V = 396 Wh
- 50-130 km för ett batteri med 14 Ah 36V = 504 Wh
Kontrollenhet
Kontrollenheten på styret är hjärnan i cykelns elsystem. Den styr hur stark effekt motorn ska generera och på skärmen på styret visas ofta effekt, återstående räckvidd, batteristatus, distans för turen, total distans, hastighet, genomsnittshastighet m.m. Skärmen är ofta LCD- eller LED-typ. LED är en lite nyare, skarpare och energisnålare lösning än LCD, annars är det ingen större skillnad. Informationen som visas varierar mellan olika elcyklar. I regel kan man ställa in hur mycket hjälp man vill ha av motorn med 3–6 steg på kontrollenheten.
Motorsensor
För att känna av om pedalerna är i rörelse eller inte så sitter det en sensor på elcykeln. När pedalerna rör sig slås motorn normalt sett på efter upp till ett halvt varv. Motorn går tills man slutar att trampa eller tills man bromsar. Två olika typer av motorsensorer används på elcyklar och det är dessa som ser till att du inte får mer elassistans efter 25 km/h:
– Rörelsesensor (Trampgivare) – denna typ reagerar endast på rörelsen av tramporna utan att du behöver ha ett motstånd i tex en uppförsbacke och motorn levererar därmed full effekt. Du kan alltså nå toppfart utan att behöva ge någon kraft alls och du kan “fuska” dig framåt.
– Kraftsensor (torque sensor) – mäter vridmomentet. Denna typ känner av hur mycket kraft du trampar och ger dig elassistans beroende på hur hårt du trampar. Denna typ kan ge en mer naturlig cykelupplevelse men kräver lite mer av dig eftersom du inte når full effekt utan att hjälpa till själv.