Vi hjälper dig välja Cykellås

Vi vet att din cykel är viktig för dig och att man alla gånger vill undvika att få den stulen. Oavsett om man använder den för att transportera sig eller till träning så krävs det att du tar till vissa säkerhetsåtgärder för att se till att cykeln förblir just din cykel. Den absolut viktigaste är att se till låset är SSF-godkänt eftersom din hemförsäkring har detta som krav för att få ersättning.

Varför behövs Cykellås?

I den bästa av världar hade det inte behövts – men då det tyvärr finns många därute som inte kan skilja på mitt och ditt så är ett cykellås en väldigt central del av säkerheten när det kommer till ditt mål, att ha kvar din cykel i egen ägo. Eftersom det nästan är helt omöjligt för dig att alltid ha med dig din cykel eller hålla koll på den när du är ute och far. Att då ha möjligheten att låsa fast cykeln ökar drastiskt dina odds att den står kvar när du kommer tillbaka.

Vilka olika sorters lås finns det

Det finns ett par olika modeller utav cykellås och de skiljer sig lite kvalitet och hur bra de fungerar. Lite förenklat kan man dela in dem i dessa olika grupper:

  • Ramlås – Är det vanligaste som sitter på många cyklar från fabrik. Fastsvetsat eller skruvat i ramen.
  • Wirelås – Lång wire som kan dras runt stora objekt. Låses ofta med hjälp av annat extra lås.
  • Kabellås – Mindre kabel som låses genom att häkta i änden i låsanordning.
  • Bygellås – Bygel som öppnas och fästes runt cykel och låsobjekt. Det bästa alternativet.
  • Låskedja – Kedja som dras runt cykeln och fast föremål. Låses med hänglås eller annat lås.
  • Vikbart Lås – Smidigt lås som lätt kan transporteras. Använd precis som bygellås.

För att låsa din cykel på allra bästa sätt kan en kombination av några av dessa lås vara den perfekta lösningen. Använd aldrig endast ett förmonterat ramlås, det är tyvärr väldigt osäkert. Lägg gärna till ett kättinglås eller ett bygellås. Bygellåset är något vassare än kättinglåset då det är svårare att få upp för tjuven men vissa kan tycka att det är lite klumpigt. Kryptonite-låsen har dock en hållare som medföljer som sätts fast i ramen vilket inte gör det lika krångligt.

Hur du hittar ett lås som passar dina behov

Med alla dessa olika alternativ som är tillgängliga på marknaden finns det ett par saker som du ska tänka på när du köper cykellåset. Ha dessa faktorer i åtanke så blir det lite enklare när du ska göra ditt val.

Det första du ska tänka på är priset. Som så många andra gånger här i livet – du får vad du betalar för. Har du en cykel som är värd mycket pengar eller för dig personligen ska du självklart inte välja ett billigare lås. Men med det sagt så bör det påpekas att det inte alltid är det dyraste låset som också är det bästa. 

För att hitta det bästa cykellåset måste du också ta ställning till vilken form eller typ av lås som passar dig bäst. Ett lås med kabel eller kedja kan du med lätthet få med dig genom att vira det runt ram eller sadelstolpe, eller varför inte i en väska du har med dig. Ett bygellås, som många anser vara säkrare, kan ibland vara lite svårare att hantera på grund av dess form och vikt. Det här har dock en del tillverkare löst genom att ta fram ett ramfäste som du enkelt monterar låset i när det inte används. Bygellås tenderar också att ibland inte vara lika smidiga som ett kabellås eller kedjelås. Tillsammans med ett cykelställ fungerar bygeln perfekt. Något annat du ska ta med i beräkningen är tillverkarens rykte och kvalitet samt eventuella recensioner och tester som är gjorda. Alla dessa faktorer tas i med i beräkningen på denna sida, allt för att hjälpa dig ta ett bra och informerat beslut om din cykels säkerhet.

Våra rekommendationer

Bygellås

Det säkraste låset är helt klart bygellås och det som vi rekommenderar i denna kategori är det som fått bäst-i-test hos testfakta.se som heter Kryptonites bygellås. Prisvärt med hög säkerhet.

Kättinglås

Kättinglås ger en lite mer flexiblare lås och vår rekommendation här är AXA Cherto kättinglås.

Lås Axa Cherto City Kätting