Vad är en förmånscykel?

En förmånscykel är när ett företag köper eller leasar en cykel som en anställd kan använda i tjänsten och/eller bara privat. Förmånen ska beskattas av den anställde och företaget ska betala arbetsgivaravgifter på förmånen. Skatteverket har då räknat ut en summa (förmånsvärde) som består av cykelpriset och kapitalkostnad. Summan läggs på personalens lön genom bruttolöneavdrag. Företaget får en sänkt arbetsgivaravgift eftersom bruttolönen sänks med förmånsvärdet. Däremot behöver företaget betala arbetsgivaravgift på förmånen = kostnadsneutralt för företaget. Att erbjuda personalcyklar bidrar till bättre hälsa!

Intresseanmälan för arbetsgivare

  Följande fält med * behöver vara ifyllda

  Namn *

  E-post *

  Meddelande *

  Varför erbjuda förmånscykel?

  • Ni blir attraktivare som arbetsgivare
  • Kostnadsneutralt för er som arbetsgivare
  • Mindre personaluppsättning, minskar sjukskrivning och ger nöjdare personal
  • Ett halvt ton mindre koldioxidutsläpp jämfört med att åka bil (Journal of Cleaner Production, 10/01/2017)
  • 70% av de som valt cykelförmån arbetspendlar aktivt
  • 40% av anställda förändrar sitt resande

  Varför GreenBenefits?

  • Belastar inte er likviditet – vi använder extern finansieringspartner
  • Vi hanterar 95% av administrationen
  • Sveriges största förmånssortiment
  • Servicepartner i varje stad i hela Sverige
  • Bra priser
  • Vi erbjuder era anställda möjligheten att köpa ut sin cykel efter leasingperioden
  • Vi håller gärna prova-på event hos er
  • Vi tillhandahåller material med information till era medarbetare

  En av våra kunder

  Arvid Nordquist valde GreenBenefits som leverantör av förmånscyklar för att vi erbjuder en enkel helhetslösning som fungerar både för anställda och arbetsgivare.

  Läs mer här!

  Vad kostar det oss som arbetsgivare?

  Att erbjuda förmånscyklar till sina anställda kostar inget alls för företaget. Det är till och med så att företaget betalar mindre sociala avgifter. Företaget slipper betala sociala avgifter på den del av lönen som den anställde avstår (bruttolöneavdraget). Däremot behöver företaget betala sociala avgifter på den anställdes förmånsvärde. Den summan blir alltid mindre än den summan de fått betala på bruttolöneavdraget. Vi drar av den “intjänade” arbetsgivaravgiften från bruttolönekostnaden vilket blir bruttolöneavdraget och därmed kostnadsneutralt.

  Vi sköter 95% av administrationen!

  Personalen beställer cykeln själv via vår webbportal eller när vi besöker ert företag på visningsdagen som vi kommit överens om. Då tar vi med de populäraste modellerna och visar upp under en hel dag där de anställda enkelt kan komma och prova under lunch eller när det passar. När cykeln väl är beställd ger vi er uppgifter på vilka bruttolöneavdrag ni ska göra för berörda anställda samt de förmånsvärden som ska beskattas. Sen får ni en faktura varje månad från vår finansiär som överensstämmer med bruttolöneavdragen. All administration gällande service, uppsägningar m.m. sköts direkt via vår livechat på webbportalen, via telefon eller epost.

  Kontakta oss

  Låt oss komma på ett möte och presentera Green Benefits eller fyll i dina kontaktuppgifter så får du ett mer ingående räkneexempel.

  Intresseanmälan för arbetsgivare
  För arbetsgivare som vill veta mer
  hej@greenbenefits.se

  Vi har hundratals kunder över hela Sverige! Följ oss på LinkedIn för att få de senaste uppdateringarna från oss och från våra kunder.

  Räkneexempel

  på en elcykel med betalning i 3 år genom bruttolöneavdrag

    Förklaring Belopp
    Cykelns pris (ordinarie pris i detaljhandel) 15 995 kr
    Cykelns pris (som förmånscykel efter utköp) 9 592 kr
    Bruttolöneavdrag per månad (Den summa den
    anställde inte får ut i bruttolön)
  331 kr
    Förmånsvärde per månad (Den summa som ligger till
    grund för förmånsskatt)
  0 kr
    Cykelns pris per månad vid privatköp 444 kr
    Nettokostnad för cykeln per månad med 33% skatt
    (29% billigare)
  222 kr
    Nettokostnad för cykeln per månad med 55% skatt
    (38% billigare)
  166 kr

  Efter 3 år kan du få köpa ut cykeln till marknadsvärdet (mycket förmånligt) eller lämna tillbaka cykeln och teckna en ny cykel i ytterligare 3 år.

  Vanliga frågor och svar

  Vi vet att man som arbetsgivare inte vill belasta sin organisation mer än nödvändigt med administration och svaret är enkelt. I vårt erbjudande sköter vi det mesta – leverans, service och support samt försäkringsärenden – helt kostnadsfritt. Man får tillgång till förmånsportalen där ni som företag får en specifik inloggning för era anställda där de kan välja vilka elcyklar eller cyklar man ska köpa. Vi sköter hela beställningen och leveransen.

  Enligt Skatteverkets regelverk ska utköp göras till gällande marknadsvärde vid den aktuella tidpunkten för utköpet. Vi får därför inte förutbestämma ett utköpspris men däremot så har vi kostnader för att ta tillbaka elcykeln, utföra service och fixa iordning den och sen administration för att sälja cykeln och därav brukar det bli mycket förmånligt att istället köpa ut cykeln.

  Nej, efter hyrestiden går det bra att lämna tillbaka cykeln. Man kan även påbörja en ny leasingperiod på en ny cykel!

  Vi har en webbportal där vi skapar ett konto för er som arbetsgivare och den anställde kan sen logga in för att göra beställningar. Där ser man priset per månad istället för totalpriset så man ser löneeffekten direkt. Där har vi även lagt upp er förmånspolicy, försäkring m.m så ni får allt samlat på ett ställe.

  Avtalet tecknas mellan Arbetsgivaren och Arbetstagaren. Där kan man specificera vilka förutsättningar som gäller om tex den anställde skulle sluta på egen begäran osv. Avtalet är ett så kallat ”Underuthyrningsavtal” mellan er.

  Detta kan man specificera i den förmånspolicy som ni skriver med era anställda och vi har en färdig mall för att underlätta för er. Om en anställd slutar så kan arbetsgivaren reglera återstående bruttolöneavdrag på slutlönen och den anställde kan använda cykeln under hela avtalet. Alternativt kan man köpa loss cykeln till vid den tiden gällande marknadsvärde.

  Vi har både traditionella cyklar och elcyklar. Vi har standardcyklar, hybridcyklar, mountainbikes, gravelcyklar, lådcyklar och hopfällbara cyklar.

  Vi har möjligheten att erbjuda service i hela Sverige tack vare vårt servicepartner-nätverk. Vi har kunniga cykelverkstäder för att ni ska kunna känna er trygga oavsett vart i Sverige ni befinner er. Det beror på ditt avtal. Vi kan även erbjuda På plats-service via vår mobila serviceverksamhet i vissa städer och ni kan då även passa på att ge andra anställda att också få ge service på sina cyklar för att främja cykelkulturen inom företaget.