GARANTI, REKLAMATION & VÅRDANVISNINGAR

För att din cykel ska hålla länge så behöver den kärlek med jämna mellanrum. Här har vi samlat det viktigaste som du kan behöva veta.
Du hittar vårt reklamationsformulär längst ned på sidan.

Service

Vi rekommenderar att du får cykeln inspekterad av en auktoriserad cykelverkstad efter ungefär 100 km då det är en normal inkörningsperiod. Mekaniska komponenter som bromsar, växlar och nav, skruvar, ska då kontrolleras och justeras.

Att regelbundet inspektera, justera, tvätta och smörja sin cykel kommer att förlänga din cykels livstid. Görs inte detta finns det en risk för att garantin inte gäller om det skulle uppstå mekaniska fel.

Garanti

Garantin kan se olika ut beroende på din arbetsgivares avtal. Kontrollera vad som gäller i ditt förmånspolicyavtal under  fliken FAQ.

De flesta varumärken har som krav att man ska utföra garantikontroller/garantiservice för att garantin ska gälla. Oftast skall dessa utföras en gång per år samt i vissa fall även en 3-månaders kontroll, läs gärna noggrant i serviceboken/manualen om vad som gäller för för din cykel. Har du inte fått någon sådan går det att hitta på varumärkets hemsida, alternativt kontakta vår kundservice.

Reklamation

Reklamationer är ursprungliga fel som funnits när produkten har levererats eller om det är ett fabrikationsfel. På cyklar så omfattar garantin ramverk samt elsystem på samtliga cykelvarumärken. Med elsystem menas batteri, kablage samt motor. Växlar, kedja, fram och bakdrev samt bromssystem är exempel på delar som är slitagematerial. Det är ovanligt att slitagedelar godtas som reklamationer. Läs vidare nedan om varför.

Bromsar & växlar

Vid köp av en ny cykel behöver du ofta efterjustera växlar och bromsar efter ett tag. Fabrikationsfel på bromsar och växlar är ovanliga, det brukar oftast handla om injustering och rengöring. Beroende på modell kan efterjustering av broms och växlar behövas efter bara några mil.

Att justera bromsar och växlar är ganska lätt och du hittar bra instruktioner på Youtube.

Trampa in varje växel försiktigt! Var noga med att inte lägga för mycket kraft på pedalen när växeln skall hoppa i, om du forcerar växeln eller växlar flera steg i taget sliter du på både växlar och motor som kan skära. Vid sådan förslitning gäller inte garantin.

Ekerspänning

På vissa modeller behöver ekrarna sätta sig i navflänsarna och du kan därför behöva efterdra ekrarna. Vänta inte för länge med detta då hjulet annars kan bli skevt, det kan räcka att du åker över ett gupp lite för hårt för att en eller flera ekrar att åka upp och dessa behöver spännas igen. Kontrollera spänningen med jämna mellanrum då det oftast inte ses som ett fabrikationsfel utan slitagedel.

Smörja och fetta

Det skyddslager som finns på kedjan vid köpet är oftast till för att skydda kedjan när den är förpackad och är inte nog för att fylla funktionen vid full användning. Om en kedja hinner bli rostig skulle den behövt smörjas mycket tidigare. Var noga med att använda rätt typ av kedjeolja.

För dig som cyklar vintertid är smörjning på vitala delar extra viktigt. Våra svenska vägar saltas ofta vilket sliter hårt på din cykel.

Du som cyklar på en elcykel bör även hålla koll på och ta hand om kontakten där batteriet skall sitta.

Regelbunden tvätt och rengöring

Att tvätta och rengöra din cykel regelbundet är viktigt för dess livslängd.

Rengör också cykeln innan den ska stå en längre period (till exempel över vintern).

För dig som cyklar vintertid
Även om det bästa vore att tvätta cykeln ofta under vintern – då slask och salt sliter extra mycket – är det inte alltid lätt att hitta möjlighet att tvätta och torka på ett bra sätt. Torka av fettavlagringar på nav och växlar och var extra noga med att smörja kedjan.

Kedja och drivlina – utanpåliggande växlar

Håll kedja och kassett rena från olja då det samlar smuts som sliter på drivlinan och torka alltid av kedjan efter att du oljat den (oljan gör bara nytta inne i kedjan). Använd gärna ett kedjekontrollverktyg och kontrollera kedjan regelbundet.

Byt gärna kedja efter ca 150 mil för att spara livslängd på kassett och drivlina. Slitage på kedja påverkas av hur du cyklar, om du växlar under belastning samt hur duktig du är på att hålla kedjan ren och smord. Kvalitetsnivån på komponenterna har också viss påverkan. Om du cyklar länge med en sliten kedja kan de främre kedjehjulen bli så nedslitna (att de liknar hajfenor) att du kan behöva byta hela drivlinan. Tecken att du har en sliten drivlina kan vara att kedjan ramlar av, nedsatt växelfunktion och att växlarna hackar.

Kedja och drivlina – övriga växlar

Håll kedja ren från olja då det samlar smuts som sliter på drivlinan och torka alltid av kedjan efter att du oljat den (oljan gör bara nytta inne i kedjan). Använd gärna ett kedjekontrollverktyg och kontrollera kedjan regelbundet. Om kedjan börjar hoppa av kan det vara täcken på att den är sliten och behöver justeras eller bytas.

Vad gör jag om det blir fel på min cykel?

Om det blir fel på cykeln under avtalstiden hos GreenBenefits skall du kontakta vår reklamationsavdelning. De hjälper dig att hänvisa dig till rätt instans och servicepartner. Det är viktigt att du kontaktar oss för eventuella garantiåtgärder.


REKLAMATIONSFORMULÄR

Vänligen observera att en reklamation kan ta upp till 30 dagar men kan också vara kortare tid beroende på ditt avtal med arbetsgivaren (förmånspolicyavtal). Vi försöker självklart att hjälpa er så snart vi bara kan.

    Följande fält med * behöver vara ifyllda

    Namn *

    Bostadsort *

    Email *

    Inköpsdatum *

    Ordernummer/Kvittonr *

    Varumärke & Modell *

    Felbeskrivning *

    Önskad åtgärd *